NERtelenítő blog

NERtelenítő blog

Már csak pár nap és a Fidesz megbukhat

2018. április 03. - sorsügynök

Ha egy vezető pontosan tisztában van azzal, hogy a választók 60%-a határozottan elutasítja, ő mégis kétharmados többséggel próbálja rájuk erőltetni magát és az illiberális hülyeségeit elképzeléseit, akkor az a vezető semmiképpen nem egy nagy formátumú politikus, főleg nem államférfi, hanem egy küldetéstudatos és/vagy hatalommániás gazember. Nyilvánvalóan nem szolgálni akarja a választóit, hanem uralkodni felettük. S minél előbb megbukik, annál jobb.

Immár nyolcadik éve teltek úgy a napjaink, hogy mind kevésbé reménykedhettünk az Orbántól és rendszerétől való megszabadulásban. Hiába jöttek elő folyamatosan az olyan ügyek, amelyek minden valódi demokráciában minimum kormányválságot okoztak volna, nálunk egy rövid ideig tartó szerecsenmosdatáson és felháborodáson túl sosem történt semmi érdemleges.

Pár nap múlva azonban olyasmi következhet, amit nem söpörhet a szőnyeg alá a Fidesz házi főügyésze, és hiába bagatellizál vagy torzít majd el a kormánymédia. Kiderülhet ugyanis, hogy hiába nem lett semminek következménye az adott pillanatban, attól még a választókban felejthetetlen nyomot hagyott minden egyes mutyi, túlárazás, saját láb, stadion, kétharmaddal visszaélés, a zöld dosszié, a baltás gyilkos, a kopaszok, a lenyúlt EU-s pénzek, a förtelmes plakátok. S persze még nagyon sok minden más.

A legtöbben talán bele se gondoltunk még, pedig végre valóban ízlelgethetjük a gondolatot: ennek a hétnek a végén a Fidesz akár meg is bukhat! Hiába a rájuk hangolt választási rendszer, hiába a megvezetettekből, megfélemlítettekből és a hasznot húzókból álló kétmilliónyi szavazóbázis. Mindez könnyen kevés lehet a felháborodás és elégedetlenség küszöböt rég átlépő mértékével szemben, és akkor vasárnap jöhet a bombameglepetés!

Rengeteg választó felismerte ugyanis, hogy Magyarország számára most valódi történelmi vészhelyzet van. A sorban harmadik Fidesz-kormány épp olyan lenne, mint egy drámai trilógia befejező része, amelyben minden kocka a helyére kerül, azaz kiteljesedik a NER. S annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok többsége mintha nem érezné vagy nem akarná érezni ennek súlyát, a választók reálisan látják a felelősségüket, s megtalálták a módját, hogy a Fidesz megbuktatásán túl hogyan tudják az ellenzéket is együttműködésre bírni.

Minél magasabb választási részvétellel és okos, taktikus szavazással: pártlistán a legszimpatikusabb ellenzéki pártra, egyéniben viszont a legesélyesebb ellenzéki jelöltre. 
   
Elképesztő módon benne van a levegőben, hogy most mindkét tényező erőteljesen működni fog! Egyre kevésbé hallani olyan kijelentéseket, hogy "én nem megyek szavazni", "engem nem érdekel az egész", s úgy tűnik, a taktikai szavazás jelentőségével is mind többen tisztában vannak. (Az már csak hab a tortán, hogy vasárnap, a választás napján kellemes, napsütéses tavaszi időre van kilátás.)

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy már hátra is dőlhetünk, sőt, a következő napokban fontos igazán minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy maximalizáljuk a kormányváltás esélyét. Ha számunkra már egyértelmű is, hogy elmegyünk szavazni, s az is, hogy taktikusan voksolunk, azt semmiképp ne tartsuk magától értetődőnek, hogy a munkatársaink, barátaink is így tesznek majd. Menjünk inkább biztosra: győződjünk meg róla, kérdezzük meg, s ha kell, tájékoztassuk őket! Akár segíthetünk is nekik azzal, hogy utánanézünk, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt az ő körzetükben. 

A hátralévő néhány nap bőven elég lehet pár rövid beszélgetésre, telefonra vagy email-re, feltétlenül használjuk ki! Nehogy csak egy egészen kis plusz hiányozzon majd ahhoz, hogy végre valami ilyesmit halljunk a híradásokban: "A Fidesz-KDNP nyolc év után elvesztette parlamenti többségét!". (Ami persze a közmédiában még valahogy úgy lesz tálalva, hogy "A választók közel fele elsöprő, 80%-os többséggel újra a Fidesz-KDNP-nek szavazott bizalmat!" – de attól még kezdhetnek majd pakolni.)  

Már csak rajtunk múlik! A Választói Együttműködés Rendszere – azaz a VER – igenis legyőzheti a NER-t!

S akkor várhatóan az ország számos főterén és főutcáján spontán ünneplés lesz a vasárnap esti program, focista miniszterelnökünk pedig csodálkozva láthatja majd, hogy a 2016-os foci EB-s szereplésünk után mi tud még több különböző gondolkodású és pártállású embert kivinni az utcára egy nagy közös ünneplésre: az ő 2018-as bukása!

focieb.jpg(kép: 24.hu)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://nertelenito.blog.hu/api/trackback/id/tr1713803248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy meg nem valósult bojkott margójára 2018.04.05. 11:09:25

Az újrendies rendszer bebetonozódott. Nincs jelentősége, hogy 100%, 67% vagy 51% az állampárt többsége. Álságos a számolgatás. Főként ilyen alaptörvénnyel, ennyire kiürült parlamentarizmussal, ilyen médiával és ilyen intézményi pártállami struktúráv...

Trackback: Jelentenem kell rólad Lajos ... 2018.04.04. 10:45:36

"Jelentenem kell rólad Lajos... " összevág sok más egyéb dologgal is.

Trackback: SOROS TERV az maga Orbán Viktor 2018.04.04. 10:45:21

Világnézetet, vallást, pártot, küzdő társakat, barátokat, politikai irányt váltani neki nem probléma. Persze sokan másoknak sem. Vona Gábornak - egykori tanítványának - például még nevet sem. (szül. Zázrivecz Gábor) Orbán Viktor szerintünk nemsokára ...

Trackback: Fedőneve Fidesz 2018.04.04. 10:44:53

Az ügynöklisták nyilvánosságra hozását természetesen volt és jelenlegi ügynökök és besúgók gátolják.

Trackback: Handó Tünde férje és az elhagyott sunyi pártiratok 2018.04.04. 10:44:31

Nem városi legenda: - Szájer József elhagyta, az ellenzék olvasta és választási beszédtaktikát váltott. Hangyaf.szny.val bukott a zorbán és összetörte az irodáját mérgében majd évekig nem az Országházba, hanem kezelésre járt :-) Minek kellene a zorbá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.04. 06:32:00

60 %-os elutsítás csak a ballib nedves álmokban van, Ha lenne,nem a Fidesz vezetné a népszerűségi listát.

CM2131 2018.04.04. 10:50:43

Megint egy ostoba, Orbágyűlölő poszt mindenféle észérv nélkül. Esetleg azt is lehetne hajtogatni, hogy 'Négyláb jó, két láb rossz !!'

József Körmendy 2018.04.04. 10:51:43

Régen a komcsik azt álmodták győzni fog a világforradalom, most meg azt álmodják vasárnap győznek.

nemecsekerno_007 2018.04.04. 11:02:13

"Minél magasabb választási részvétellel és okos, taktikus szavazással: pártlistán a legszimpatikusabb ellenzéki pártra, egyéniben viszont a legesélyesebb ellenzéki jelöltre..."

Okos, taktikus szavazás. :) Meglátjuk, hogy a választók mit értenek ezalatt :)

csobi2011 2018.04.04. 11:03:22

Ez a 60 % honnan jön? A fidesz az utobbi választásokon mindig jóval 40 % fölött kapott listán. Vagy megint minden otthon maradót az ellenzékhez adtok. Vicces. Akkor Merkel asszonyt a németek több mint 70 %-a gyülöli és mégis kancellár. Szörnyű az a német választási rendszer. Tiszta diktatúra!

Ma Baker 2018.04.04. 11:13:58

Abban az álomvilágban, ahol minden szavazó gerinctelen és zokszó nélkül átszavaz a jobbikos Gyurcsányra és vissza, abban az álomvilágban talán van esélyük a ballibbantaknak.
Ez ugyanaz az álomvilág, ahol csak annyi számít, hogy ne a Zorbán legyen a miniszterelnök. A baj csak az, hogy a világban sok más dolog is fontos és a legtöbb igazán fontos dolgot csak a Fidesz tudta az utóbbi 20 évben felelősen, a magyar állampolgárok érdekeihez leginkább passzolóan képviselni.

rasztaszív 2018.04.04. 11:17:44

@Ma Baker: úgy mint demokrácia,jogállamiság...?hú,de hitelesen képviselték...

Fülig José 2018.04.04. 11:26:20

basszátok meg, ahhoz képest, hogy simán nyer a fityisz (105 %), meg nincsen is ellenzék meg a közvélemény-kutatás, meg soros, mind itt veritek a nyálatokat! lehet, most már a pártközpontban sem olyan biztosak a dolgukban...na csak hajrá-hajrá, szolgáljátok meg a pénzeteket..

Sir Galahad 2018.04.04. 11:37:17

Meglehet, hogy a Fideszt csak 40 százalék támogatja (nem tudom, eltérőek a mérések), de az ellenzéki pártok között egy sincs, aki ezt akár csak megközelítené. Akkor most a t. szerző szerint kinek kellene kormányozni? A világon sehol nincs olyan választási rendszer, hogy a kevesebb szavazatot kapó párt alakít kormányt.

Boar. 2018.04.04. 11:42:47

@Sir Galahad: És olyan ahol ezzel a negyven százalékkal kétharmados többségen alapuló diktatúrát vezetnek be?

Boar. 2018.04.04. 11:44:00

@Fülig José: Ők valószínűleg látják a közvéleménykutatások valódi eredményeit és ezokból tele van a gatyó...

polpetti 2018.04.04. 11:44:24

Csak mondom, hogy minél magasabb a részvétel, annál valószínűbb, hogy a kispártok kiesnek a parlamentből. Az MSZP-P-nek 10% kellene, most 12%-on mérik őket. A DK 6%-on van, bejutás 5%. Csak egy pár példa.

Bär Finn 2018.04.04. 11:45:24

Könyörgöm menjetek le vidékre, ott közel sem ennyire egyértelmü a helyzet, hanem siralmas. Az emberek sajnos nem fognak elmenni szavazni

@Sir Galahad: csak sajnos olyan valaszatsi rendszer sincs sok, ahol aszavazatok 40%- aval a helyek 60%-at viszik el.

Sir Galahad 2018.04.04. 11:48:56

@Boar.: Az angolszász országokban például tisztán egyéni választási rendszer van, kompenzációs lista nincs, tehát a szavazatok relatív többségével, ami mondjuk 4 párt esetén minimálisan kicsit több, mint 25 százalék, nem kétharmados, hanem háromharmados többséget is el lehet érni. Ettől még, gondolom, az USA vagy az Egyesült Királyság nem diktatúra.

igormikornyitckij 2018.04.04. 11:55:32

@Ma Baker: Teljesen igazad van, reméljük még legalább nyolc évig kitart a kormányunk, és végre elérhetjük a 20-as álomhatárt: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ode002.html

high up! 2018.04.04. 11:58:39

Orbaneszku (na meg a Szargyártó kisinasa) az EU szégyenországává züllesztették le Birkanisztánt a nemzetközi kapcsolatokban.

Orbaneszku az EU 28-ak 5. legszegényebb országává züllesztette le Birkanisztánt.

A 40 alatti generáció fele eltünt, legalább 1 millió magyar lépett már le Nyugatra normális fizetésért, normális életért.

Ha így halad a tempó akkor Orbaneszku és a strómanjai lassan tényleg az ország javainak az 51%-os tulajdosai lesznek.

Az Átlaghülemagyart ez nem érdekli, mert ő egész nap attól retteg, hogy egy nap majd betelepítenek az országba menedékkérelem elbírálására 10 ezer félázsiai testvért, oszt ezek túlszaporodják őt, elveszik a közmunkáját és a végén felrobbantják magukkal a magyar falvakat meg városokat.

Há milyafaszér kéne itt váltani, há nem minden a legnagyobb rendben van?

FOLYTASSUK

alfacharlybravo 2018.04.04. 12:01:57

Ne ijeszt-eges, meghűl benne a kaktusz is.

steery 2018.04.04. 12:05:36

Amilyen rosszul teljesít az ellenzék, simán megtörténhet, hogy a FIDESZ legalább kétharmados vagy háromnegyedes többséget szerez.

metal · http://electric.blog.hu 2018.04.04. 12:13:49

"Ha számunkra már egyértelmű is, hogy elmegyünk szavazni, s az is, hogy taktikusan voksolunk, azt semmiképp ne tartsuk magától értetődőnek, hogy a munkatársaink, barátaink is így tesznek majd. Menjünk inkább biztosra: győződjünk meg róla, kérdezzük meg, s ha kell, tájékoztassuk őket! Akár segíthetünk is nekik azzal, hogy utánanézünk, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt az ő körzetükben."

Ez tök jó tanács, ugraszd csak egymásnak az embereket. Az biztos, hogy (ugyan én elmegyek szavazni) ha egy ismerősöm is ezzel tarhálna, azzal akkor beszélnék utoljára!
De most már tényleg ideje, hogy vége legyen ennek a baromságnak, mert unalmas naponta olvasni, látni a siránkozást, a majd most fogadkozást. Tessék most megmérettet mindenki, és lesz ami lesz.

n3spr3ss0 2018.04.04. 12:17:38

Csak kérdem, a 2-2.5 millió fideszes mióta 60%? Az a valószínű hogy a 60 % hülye belőlük, azt sem tudják miről van szó. Aki meg tudja, annak: reszkessetek gecik.

ben2 2018.04.04. 12:19:08

@Boar.:

Nagy Britanniában 90%-os "diktatúrája" lett volna a Fidesznek.
Amúgy ha április 8.-án el lehet zavarni a kormányt, mi több biztos, hogy meg fog bukni, akkor milyen diktatúra is van?

röf 2018.04.04. 12:36:09

@steery:
Ne bántsd az ellenzéket, így is eszükön és erejükön felül teljesítenek....van már szakértő árnyékkormányuk, nézd csak meg a bombasztikus névsort.
Igaz, még nem állapodtak meg, ki lesz a király, és ki a segédkirály, mert mindenki király szeretne lenni...
Feri király, Gabi király, Gergely király.... mint kutyában a bolha, annyian vannak.
Kellenek az ilyen írások is, tartsák a lelket a csüggedőkben.
Vasárnap meg jól bebasztok bánatból, aztán hétfőn megint mehettek dolgozni.
Így van ez, nincs ingyenebéd, mint megtudtuk. A libbantaknak sincs.

Fülig José 2018.04.04. 12:45:00

eltűntek a trollok, eligazítás van a pártközpontban vagy mi a tosz??? amúgy én is a vidékiek miatt aggódom, sajnos az oktatás mélyrepülése ott érhető igazán tetten, így a prop. is ott érvényesül a legjobban... elég csak az őcsényi elmeháborodottakra gondolni. de sebaj! ha megmarad a tolvaj brigád én kiiratkozom, visszaadom az állampolgárságot, illegalitásba vonulok oszt hátra dőlök röhögni, lesve ahogy a szavazóbázis, a határon túli magyarok, a nyuggerek meg a lefizetett kokerók összedobják a párt luxuskiadásait... ja, hogy ezek nem (itt) adóznak... hoppá

Valandil 2018.04.04. 12:58:22

@Boar.: Ha elviszik az egyéni körzetek 90%-át, akkor egyszerű a helyzet.
@Fülig José: Igen, vidéken csak bunkók élnek, bezzeg bel-Pest, az aztán a felvilágosultság fellegvára...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.04. 13:01:12

Gyurcsány ma is a legelutasítottabb politikus. Cirka 80% a pokol fenekére kívánja.

Mégis indul.

Róla mi a véleményed ?

szdan 2018.04.04. 13:12:45

Masszív lukrafutás ez a cikk (is), tipikus ballibant "blogger-vagyok-geci" demens agyából...
Ha valaki bukni fog az a liberális pártok lesznek, kifele a parlamentből, pofával tompítva. Jobb ha a kedves blogger már most készül rá, és nézegeti következő karrierjét vhol pakisztánban mint kecskebaszó hitszónok.

Ratyi Manó 2018.04.04. 13:15:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ezt most miért írod? 60%-os elutasítás az 40% támogatás. Hol hallasz mást?

konrada 2018.04.04. 13:18:32

@Boar.:

Nagy-Británia, USA....

Jakab.gipsz 2018.04.04. 13:20:29

A NER- kormánya, nem bukhat meg, viszont a Sátáni Sorost elküldhetjük melegebb éghajlatra a csicskásaival együtt.

pánpéter 2018.04.04. 13:22:01

@Boar.:
"És olyan ahol ezzel a negyven százalékkal kétharmados többségen alapuló diktatúrát vezetnek be? "

Franciaország, csak hogy ne menjünk túl messzire. Macron pártja a szavazatok 32 százalékával szerezte a mandátumok 70 százalékát, mindezt rekord alacsony, 49%-os részvétel mellett. A diktatúrázásod meg vicc kategória.

2018.04.04. 13:46:10

"Menjünk inkább biztosra: győződjünk meg róla, kérdezzük meg, s ha kell, tájékoztassuk őket! Akár segíthetünk is nekik azzal, hogy utánanézünk, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt az ő körzetükben."

Hú de kísértetiesen emlékeztet engem valamire. Mindenki hozzon magával egy embert! Két eset lehetséges:
1. Ugyanazt érzitek, amit annak idején a fideszesek
2. Már rég olyanná váltatok, mint ők, csak nehezen (vagy nem) veszitek észre.

2018.04.04. 13:47:04

A választás tétje, hogy Soros bérenceit szavazzátok meg vagy Putyinét.

KUHULIN 2018.04.04. 14:07:40

2018 libsi-jobbik összeborulás. Ez nagyon vicces!
Szebb jövőt libsik! :D

Janika Jaro 2018.04.04. 14:10:34

STOP
Állítsuk meg Soros jelöltjeit:

Orbán Viktor 1988-1989 Soros alapítvány Oxford
Szájer József 1986-1987 Soros ösztöndíj Oxford
Kövér László 1987–1988 Soros ösztöndíj, közép-európai társadalmi mozgalmak
Kovács Zoltán 1994-1995 Soros ösztöndíj Oxford
...

Janika Jaro 2018.04.04. 14:12:32

vasárnap lesznek meglepetések :)
Ma egy zsidó ismerősöm azt mondta, inkább a Jobbikra szavaz vasárnap, csak ez a mostani slepp takarodjon.
Ha a határon túli magyar nyelvűek nem szavazhatnának ide, semmi esélyük nem lenne

Void Bunkoid 2018.04.04. 14:31:45

@Valandil: el kell keserítselek sajnos, de vidéken (ez alatt ne Szegedet, Győrt, Debrecent meg a többi nagyvárosszerű nagyvárost értsd, hanem tényleg az ilyen 50 ezernél kisebb településeket, főleg a lakosság - és szavazatok terén - igen nagy súllyal bíró Borsod-Szabolcs-Hajdú bermudaháromszöget) - többnyire valóban csak bunkók élnek. És főleg a fiatalok, műveletlen, érdektelen, fásult sutyerákok, akiket csak kb a fészbuk, éjjelnappalbudapest (ezt irigylik, és ők is arról álmodnak hogy majd a fővárosban fognak így tömeges albiban semmirekellősködni), meg a hétvégi bebaszás/bedrogozás érdekli. Távolsági buszpályaudvatoson lehet épületes társalgásokat elkapni vidéki fiataloktól ilyen hétfő magasságában, aminek a tartalma kb 90 százalékban arról szól, hogy a hétvégén ki kit vert meg.

konrada 2018.04.04. 14:45:29

@Janika Jaro:
...ó be szép is lesz, amikor majd az a zsidó ismerősöd közösen kézen fogva megy a jobbikos prominenssel, hogy együtt köphessenek a vascipőkbe...

rasztaszív 2018.04.04. 14:51:45

@konrada: de szép lesz,ha négy évig nyelheted az epédet:)

kvp 2018.04.04. 15:24:42

Jelenleg az az elso kerdes, hogy meglesz-e az 50% + fo a Fidesznek a parlamentben. Ha nem, akkor viszont egy MSZP + DK + Jobbik + LMP koalicionak kell megalakulnia, mivel valoszinuleg egyik ellenzeki part sem tudna magaban kormanyozni. A 4 partbol igazabol a Jobbik log ki az europai (jellemzoen liberalis) partok listajabol, viszont az LMP inkabb antiglobalista mint a masik 3. Ha nem nyer a Fidesz, akkor egy kormanyalakitasra keptelen parlament johet csak ossze. Egy Vona-Gyurcsany koalicios kormany eleg irrealisan hangzik (bar meg sor kerulhet ra). Ilyenkor lehetne megbizni egy kulsos szakertoi kormanyt, amiben egyik part sem vesz reszt aktivan. Egy ilyen kulfoldrol jovo szakertoi kormany egyebkent pont meg is felelne a nyugati liberalis es nagytokes erdekcsoportoknak, viszont a leheto legrosszabb lenne a magyaroknak. Sokkal tisztabb lenne a kep, ha minden ellenzeki part akik a valasztas utan egyutt akarnak kormanyozni, mar eleve egyutt indult is volna, mondjuk partszovetsegben. Ha jol nezem 20% lett volna a bejutasi kuszob szamukra, de ennyit a 4 part siman ossze tudna hozni ha tenyleg kormanyvaltasra kepes erot jelentenek. Az egesz visszalepesi benazast es a kire szavazzon aki utalja Orbanekat problemat meg lehetett volna elozni vele.

Jakab.gipsz 2018.04.04. 15:27:31

@Janika Jaro: Csak nem Soros Gyurival beszélgettél ?

rasztaszív 2018.04.04. 15:28:02

@kvp: az ellenzéknek nem "kell" ilyen formában kormányozni.elég,ha megvan a többség,és a parlamentből már el lehet kezdeni lebontani a ner-t.a fidesznek éppen az lenne a legnagyobb szopás,ha kisebbségi kormányzásra kényszerítenék.

Magyarország Europa jovője 2018.04.04. 15:33:10

"hogy az ország számára most valódi a történelmi vészhelyzet."

A veszhelyzet az, hogy a SZEMKILOVETOK eroszakkal iszlamizalni akarjak az orszagot.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.04.04. 17:03:33

Ez a 60% hogy jön ki? Kb 30% a teljes ellenzék támogatottsága a TELJES lakosság körében, kb 35-40% el se megy szavazni, akkor hogyan? Azt még hagyjuk, hogy a nem szavazókat is odakanyarintjuk. Mert annál nagyobb demagógia elég kevés van. Azt még hozzáteszem, hogy nem vagyok fideszes , csak rettenetesen érdekel, hogy ez az állandó 60%-ozas hogy a fenébe jön ki..

2018.04.04. 17:23:35

@Void Bunkoid: Ezt csak a magadfajta nagyvárosi bunkó gondolja.

Nagyorrú Barbi 2018.04.04. 17:30:54

A cikkíró nevéből (sorsügynök) kimaradt egy "o". Sorosügynök.

Sorrybori77 2018.04.04. 19:18:49

Az igazi nagy kérdés, vajon hol okozhat nagyobb kárt a Fidesz, vagyis Orbán Királyunk maga? A trónon ülve, mint miniszterelnök, vagy az ellenzéki kispadban? Ha visszagondolok mit műveltek, mikor nem ők voltak a porondon, mennyi fröcsögő, agresszív szart zúdítottak már akkor is a nyakunkba, és mennyi minden agyament elképzelést átvittek már akkor is, hááát nem is tudom, lehet hagyni kéne őket a francba, hadd lopják szarrá magukat. Hadd bohóckodjon még a törpe tokás kis méregzsák. Ha kormányváltásra is kerülne a sor, az első ciklus megint úgyis arra fog elmenni, hogy rendbe hozzák azt a sok szart, amit ezek okoztak. Aztán mire végre megint sínen lenne az ország, a nép leváltatja őket, jön egy újabb kormány, ami megint elviszi az országot egy tök más irányba. Így megy ez már évek óta, jobbra-balra huzigálják szerencsétlen kis országunkat, ahelyett, hogy egyszer végre valaki ráállítaná már a helyes pályára, a fejlődés útjára!

Larry Silverstein 2018.04.04. 19:38:25

@Sorrybori77: "Ha kormányváltásra is kerülne a sor, az első ciklus megint úgyis arra fog elmenni, hogy rendbe hozzák azt a sok szart, amit ezek okoztak."

pl. 2002 után azonnal emelkedni kezdett az adósság, így hozták rendbe megyóék legutóbb

mortullus 2018.04.04. 19:46:36

@Janika Jaro: Pont egy zsidó akarja elzavarni Orbánt? A seggük ki van nyalva 2010 óta!

nemecsekerno_007 2018.04.04. 20:04:14

@Janika Jaro: ha a határon túl dolgozó magyarok helyett nem nekem kéne adót, meg járulékot fizetnem el is hinném amit írsz. De amúgy nagyon szépek az európai értékek :)

hordalek 2018.04.04. 20:53:38

@Sorrybori77:
"Ha kormányváltásra is kerülne a sor, az első ciklus megint úgyis arra fog elmenni, hogy rendbe hozzák azt a sok szart, amit ezek okoztak"
Biztos karácsony is erre gondolt, amikor azt mondta, hogy szakértő, válságkezelő kormányt alakít. Értitek?! VÁLSÁGKEZELŐ...Bakker, ezek nem tudnak szabadulni ettől a válságos beidegződéstől. Ha nincs válság, gyártanak. Csak hogy kezelhessék. Ostoba, hozzánemértő, hazaáruló banda.

Magyarország Europa jovője 2018.04.04. 21:16:29

MAR CSAK PAR NAP, ES AZ ISZLAMISTA BALOLDALNAK VEGE !!!!

Neo07 2018.04.04. 22:06:35

Nettó hazugságokkal és ostobaságokkal üti fel jelen cikkét ez a magát okosnak gondoló véleményvezér-(ön)jelölt.

Idézem:
"Ha egy vezető pontosan tisztában van azzal, hogy a választók 60%-a határozottan elutasítja,"
Honnan veszed ezt a számot? Aki nem szavaz, az nem szavaz senkire sem. A közvélemény-kutatások az ellenkezőjét mérik, egy újabb Fidesz-kétharmadot (de csak ha mindannyian elmegyünk szavazni!)

"...ő mégis kétharmados többséggel próbálja rájuk erőlteti magát és az illiberális hülyeségeit elképzeléseit,"
Ez a kétharmad lényege, hogy alap törvényekhez is hozzá lehet nyúlni. És nem erőlteti magát ránk, hanem mi választjuk meg.

"...akkor az a vezető semmiképpen nem egy nagy formátumú politikus, főleg nem államférfi, hanem egy küldetéstudatos és/vagy hatalommániás gazember."
Megint tévedsz. Nyugaton egyre többen tekintenek Orbánra úgy mint Európa igazi vezetőjére.

"Nyilvánvalóan nem szolgálni akarja a választóit, hanem uralkodni felettük."
Nyilván mindenki magából indul ki, lehet, hogy te, vagy a Szemkilövető uralkodni akar(sz), de ezt a tévképzetet ne vetítsd ki másokra.

Ezek után a blog többi részét el sem olvastam.

NFL55T 2018.04.04. 22:12:37

Engem nem kimondottan érdekel a politika, igazából csak az utolsó 4-5 hétben próbálom követni az eseményeket, meg utánaolvasni az egyes pártok eddigi tevékenységeinek. Főbb vonalakban átnéztem a pártok programjait, napi szinten átmazsolázom a különböző színű médiumokat, blogokat, fórumokat - leginkább csak olvasóként. És most ott tartok, hogy leginkább csak az óriási zűrzavar van a fejemben.

Szerintem reális esélye van annak, hogy a FIDESZ csupán relatív többséget szerez, vagyis hogy nem jön nekik össze az 50%+1 fő mandátum többség. Namost itt hetek óta az egész ellenzéki sajtó azon pörög, hogy ezt követően létrejön az MSZP-P+DK+LMP+JOBBIK koalíció, együtt jól lebontják a NER-t és elszámoltatják azt akit el kell számoltatni. Aztán vagy szakértői kormány, vagy előrehozott választás, vagy ilyesmi.

Egy dolgot nem értek (és erről mintha mindenki megfeledkezne): Miért veszi mindenki 100% tutibiztosnak, kvázi készpénznek, hogy egy FIDESZ relatív többség esetén (azaz 50% alatti mandátummal) a JOBBIK inkább az MSZP-P+DK+LMP trióval koalázik és nem a FIDESZ -el?

Most biztosan lesznek páran akik lehurrognak, hogy milyen hülye vagyok már ennek feltételezésére is, de ha kicsit hátradőlök és hideg fejjel megpróbálom végiggondolni, akkor:

1, Mindkét párt echte jobboldali, retorikájában és image -ében számos hasonlósággal. Nemzeti zászlók, nemzeti érzelmek, nemzeti hujujúzás, nemzeti rongyrázás.

2, Tucatnyi "közös ügy" van, amelyben a FIDESZ és a JOBBIK programja fedi egymást: határontúli magyarok kérdése, állampolgárság, migránskérdés, kvóta-hozzáállás, külpolitika (keletre dörgőlődzés, EU- és nyugat kritika), romaügyek, központosított (poroszos) oktatáspolitika, rendpártiság, stb. Nálam olvasottabbak biztosan hosszabban tudnák sorolni, annyit viszont még is észreveszek, hogy kb. minden harmadik JOBBIK -os interjúban elhangzik, hogy "a FIDESZ lenyúlta a JOBBIK programját és azt valósította meg". És azért ebben van némi igazság.

3, Bár Vona elkezdte balra húzni a csónakot (cukisodás), de a JOBBIK és FIDESZ szavazói között szerintem még ma is elég nagy az átjárás. És ez baromi sokat számít, mert egy dolog a pár hetes/hónapos kampány, de hosszú távon egy párt se mehet szembe a saját szavazói akaratával. Ha a TV -ben egy JOBBIK -os szavazó nyilatkozik, akkor számomra sokkal inkább úgy tűnik, hogy gondolkodásmódban közelebb áll a mai FIDESZ -hez, mint pl. a DK -s Gyurcsányhoz, vagy az MSZP -s Molnárhoz/Szanyihoz.

3/b.: Az előző ponthoz kiegészítés: a JOBBIK olyannyira megosztott ebben a kérdésben, hogy már-már pártszakadás hangulat kezd eluralkodni. Egy rahedli ős-JOBBIK -os Fővezér egyenesen a FIDESZ mellett kampányol (Morvai és társai).

4, Nem hiszek a tündérmesékben, pláne a politika világával kapcsolatban. Érdekek vannak és végső soron mindenki saját magának kapar (ez nagyon jól látszik a teljes ellenzék elmúlt hetekben bemutatott Ki-Lép-Vissza és Ki-Lesz-A-Hibás c. showműsorából is). Az egy dolog, hogy a JOBBIK most, a kampányban mit kommunikál, milyen harcosan küzd a FIDESZ -el. Meg a FIDESZ is a JOBBIK -al. Aztán április 9-én meg úgyis az érdekek döntenek majd. Az idősebbek talán emlékeznek még a 98-as választásokra, amikor is Torgyán Józsi vezette FKGP és Orbán Viktor FIDESZ -e úgy ütötte egymást, mint a répát, én megesküdtem volna, hogy ha ezt a két vezetőt bezárnák egy szobába egymás torkát vágnák át.. aztán amikor a "szitu úgy hozta" szépen kézenfogva és EGYÜTT sétáltak át a virágos réten. Az persze más kérdés, hogy pár évvel később Orbán mégiscsak likvidálta Torgyán bácsit, de az már egy másik történet. A lényeg, hogy mindkét politikus akkora hátraarcot csinált a pár nappal korábbi egymás masszív szapulásához képest, hogy csak pislogtam ki a fejemből. Ilyenek a politikusok.

5, Ha a FIDESZ -nek csak 1-2-3 mandátum hiányzik a kormányzóképes többséghez, akkor a nyakam teszem rá, hogy fognak találni olyan JOBBIK -os képviselőt, aki hajlandó lesz átülni. Vagy elvi okokból, vagy egyszerűen megveszik kilóra. Az egyenes gerinc ritka tulajdonság a parlamentben (oldaltól függetlenül ezt gondolom), a 30-50 képviselős JOBBIK frakcióban lesz olyan, aki "rádumálható" és mint tudjuk, van az a pénz, amitől korpásodik az ember haja. Pénz=pozíció=hatalom=lehetőség. Mi a jobb? Busásan megfizetve 4 évig a mézesbödön mellett (sőt: benne! :-) ülni, vagy 1 év becsületes jogalkotást követően a mandátumról önként lemondani? És ezt most tessék magyar-átlag-politikusi fejjel, szívvel és gerinccel végiggondolni..

6, Ha a FIDESZ mégjobban kikap és jóval több, akár 5-10-15 mandátum is kell a kormánytöbbséghez, akkor persze tényleges FIDESZ-JOBBIK koalíció szükséges. Miért is olyan lehetetlen ez? Három irányból is közelíthetjük a kérdést: a Szavazók, Simicska és Vona szemszögéből.

NFL55T 2018.04.04. 22:13:09

(folytatás)

7, A Szavazóknak (JOBBIK & FIDESZ) szerintem simán be lehetne adni, le lehetne kommunikálni. A fő narratíva adja magát: igaz, hogy komoly problémák vannak a másik partner pártjával, de hát itt a migráns-invázió, a haza végveszélyben, az Armaggedon ott furakodik befelé a déli határ dróthálói között és Brüsszel már tenderezteti a vonatokat, amelyekkel százezerszámra fogja ideküldeni a vad, szinesbőrű hordákat. Magyarország végveszélyben, Mohács és Trianon kutyaf*sza volt ahhoz képest, ami most jön. Ilyen szituban muszáj félretenni a régi sérelmeket, s a két nemzeti párt mély sóhajtással egymás kezébe csapva a szükség órájában aláírja a stabil és tutibevándorlás-ellenes közös kolalíciós kormányzás papírjait. Szerintem ezt max. másfél-két hónap alatt le lehet a választókkal kommunikálni, a profi tömegmédia, a FIDESZ -es propaganda kicsit elkezdi fényezni a JOBBIK -ot, a JOBBIK -os médiumok megbocsájóbban nyilatkoznak a FIDESZ -ről (lesz közös belföldi ellenség is: a bal-lib-soros gaz áruló pártjai) és mire véget ér a nyári uborkaszezon meg ideér az iskolakezdés, addigra a Szavazók nemcsak hogy megbékélnek a helyzettel, de a legtöbben azt fogják hangoztatni, hogy tulajdonképpen ezt ők is direkt így akarták kezdettől fogva.

8, Simicska. Róla két dolgot lehet tudni. Utálja Orbánt. És szereti a pénzt. (Abba a konteóba most nem megyek bele, hogy igazából nem is utálja Orbánt és a G-DAY egy direkt előre eltervezett manőver a JOBBIK irányítás alá vételére - szerintem ez a konteó hülyeség, ilyen furmányosságot nem nézek ki se a FIDESZ -ből, se más pártból). Na szóval: mi a jobb Simicskának? Ha a koalíció feltételeként Orbánt elmozdítja a miniszterelnöki székből, hatalmas befolyásra tesz szert (hisz nélküle és a JOBBIK-pártja nélkül buktathatja az egész kormányt), újraélesztheti az évtizedek alatt már jól bejáratott FIDESZ -es pénzszivattyú-rendszerét és folytatja a saját, Simicska-birodalma építését. Elégtétel Orbánon, újra dől a lé és a befolyása nagyobb lesz, mint valaha.

Vagy pedig az a jobb Simicskának, ha inkább egy MSZP-P+DK+LMP koalíciót grundol meg? Akkor Orbán marad a FIDESZ első embere, nuku elégtétel (pláne ha később Viktor újra talpra áll), nuku pénz és nuku korrupció (az MSZP -sek még tán hagynák, de az LMP, Hadházy és azok az ellenzékiek, akik tényleg elkötelezettek a korrupció felszámolása mellett aligha hagynák, hogy Simicska újra három kanállal üljön a mézesbödön mellé, mint a régi szép időkben). Tulajdonképpen mit is nyerne Simicska a szivárvány-koalícióval? Kb. semmit.. (najó: nemes lesz a lelke és jó lesz a lelkiismerete.. de mint fentebb írtam, a tündérmesékből már kinőttem). Akárhogy törpölök, nekem az jön ki, hogy Simicskának sokkal jobb egy FIDESZ-JOBBIK koalíció, mint a szivárvány-társaság. Előbbi esetben ő lesz a Nagykutya. Utóbbi esetben meg kb. Senki (sőt, ha Hadházyék tényleg összehoznak valami komoly korrupció-ellenes hivatalt, akik nekiállnak az elmúlt 8 év disznóságainak, akkor Simicska is alaposan leizzadhat..).

9, S végül itt van Vona. Aki alatt az utóbbi hetek eseményei tükrében igencsak inog a szék. Elég csak megnézni a JOBBIK -os fórumokat, blogokat, ős-JOBBIK -os potentátokat.. a baloldali fordulattal túl sok ellenséget szerzett magának a saját pártján belül, a szavazói közében, stb. Vona a sorsát lényegében az április 8-i választásokhoz kötötte: ha a JOBBIK kimagaslóan szerepel és listán ill. egyéniben felül tudja múlni a 2014 -es eredményeket, akkor valószínűleg tudja stabilizálni a helyzetét. De ha nem lesz olyan fényes a győzelem, akkor én úgy gondolom, hogy Vonát a másodvonal le fogja váltani.

Hipotetikusan tegyük fel, hogy a JOBBIK nagy sikert arat és Vona helyzete is stabilizálódik. A kérdés, hogy egy relatív kisebbségbe szorult (s emiatt igencsak megszorult) FIDESZ tudna-e olyan ajánlatot tenni Vonának, amire ő rábólintana?

Szerintem igen. Mindez megegyezés kérdése. Jogi akadálya nem lesz, valószínűleg a FIDESZ+JOBBIK együtt elérné a 2/3 -ot, szóval a két párt együtt bármiben megalkudhat, bármi lepapírozható. Ha kell, átírják az Alkotmányt, a választási törvényt, Orbánból csinálhatnak köztársasági elnököt (kibővített jogkörrel), vagy különleges EU megbízottat (úgy is ott szeret tárgyalni). Ha Vona keményen tárgyal, akkor lehet akár miniszterelnök - bár ezt kevéssé tartom valószínűnek, inkább arra tippelek, hogy Lázár lenne az új miniszterelnök, Vonának egy vele szinte megegyező befolyású új pozíciót hoznának létre, JOBBIK megkapná a belügyet-hadügyet-bevándorlásügyet, csinálnának romaügyi minisztériumot, stb. A JOBBIK évtizedes ellenzékiség után végre valódi beleszólást kaphatna az ország dolgaiba (sokkal nagyobb befolyással, mint egy szivárvány-koalíció egyik tagjaként), + korlátlan anyagi erőforrást a párt megerősítésére. Mivel mind ideológiailag, mind programjaik és elképzeléseik tekintetében sok a hasonlóság a két párt között, ezért igazából gyorsan meg tudnak egyezni, ha a kampányban elpuffogtatott sérelmeket félre tudják tenni.

NFL55T 2018.04.04. 22:13:49

(folytatás)

Az érdekek az elsők és ez mindkét pártnak win-win szituáció lenne. Hosszú távon persze Orbán abban reménykedne, hogy megcsinálja azt, amit anno Torgyánékkal - Vona meg elég beképzelt ahhoz, hogy bízzon benne, hogy vele ezt nem lehet. S ami az igazi Főnyeremény: a JOBBIK ezzel a koalíciós aktussal kikerül a karanténból, a FIDESZ kvázi konszolidálja őket, s ezzel út nyílik előttük a valódi néppártosodáshoz.

Az alternatíva pedig a JOBBIK számára? Beülni a szivárvány-koalícióba, Gyurcsány, Szanyi, Molnár és a többiek mellé? Velük egyeztetni, hétről-hétre újra és újra ölre menni? A JOBBIK -ot igazából nem lehet igazi europer - szellemiségnek nevezni, igazából tojnak ők a fékekre meg az ellensúlyokra, az alkotmányos minimumra, meg a demokratikus baloldal többi szép eszméjére. Kétlem, hogy a JOBBIK -os politikusok sírva fakadnának pl. a CEU bezárástól, szívük mélyén ők is rendpártiak, civil-ellenesek, gender és LMBTQ ellenesek, multikulti ellenesek, stb. Az autoretizmus sem áll távol tőlük, Orbán rendszerével is az a fő bajuk, hogy nem ők ülnek a csúcson. De amúgy a JOBBIK is hasonló hatalom-mechanizmusban gondolkodik (Karácsony erre utalt a március 15-i beszédében).

Vagyis: tulajdonképpen miért is akarna a JOBBIK aszisztálni ahhoz, hogy a baloldali pártok létrehozzák azt a bizonyos demokratikus, fékekkel és ellensúlyokkal telitűzdelt ideális europer rendszert? A JOBBIK és Vona elsősorban Hatalmat akar, hogy a maguk szája íze szerint alakítsák az ország dolgait. Ehhez pedig a FIDESZ -en keresztül vezet az út.

10, Végül pedig még egy utolsó érv, de ebben nem vagyok biztos (kérem cáfoljanak meg a nálam olvasottabbak). Az elmúlt hetekben láttam Gyurcsányt, aki kiállt és kereken kimondta: a választások után SEMMILYEN körülmények között nem lépünk koalícióra a FIDESZ -el. Karácsony is kiállt a pódiumra és ő is ugyanezt elmondta. Pár nappal később az LMP -s Szél Berni is belemondta a kamerába, hogy az LMP-FIDESZ koalíció kizárt. Az Együttnek pedig már évek óta ez a mantrája.

Viszont: én ilyen kijelentést Vona Gábor szájából még nem hallottam, se újságban nem olvastam, stb. Persze lehet tévedek és elkerülte a figyelmemet. Volt kb. 2 hete egy Vona interjú a Kálmán Olgával, amiben Olga többször és újra- és újra rákérdezett. Mármint hogy Vona kijelenti-e, hogy nem lesz FIDESZ-JOBBIK koalíció. Direkt figyeltem és Vona konzekvensen kitérő választ adott, minduntalan félrevitte a szót. Kálmán Olga kb. hatodik próbálkozásra aztán feladta. :-)

Ha valaki tud linket küldeni az ellenkezőjéről, akkor azt megköszönném. De nekem ez az egész dolog nem kerek. Félek tőle, hogy a baloldal végül irtózatosan pofára lesz ejtve. A JOBBIK sehol nem lép vissza. A taktikai szavazások miatt rengeteg baloldali szavazó át fog szavazni a JOBBIKRA, qrva sok töredékszavazatot ajándékozva Vona Gáboréknak. Miközben mindhárom baloldali párt ott táncol az 5 és 10% -os küszöbök közelében. Ha tényleg nagyon magas lesz a részvétel, így simán benne lehet a pakliban, hogy valamely baloldali párt végül kipottyan.

És ha az egésznek az lesz a vége, hogy ha nyögvenyelősen is, de sikerül 50%+1 mandátum alá nyomni a FIDESZ -t, akkor az minden idők legnagyobb pofára eséseként fog bevonulni a modern választások történetébe, hogy a demokratikus baloldali szavazók az átszavazásokkal kiejtik a saját pártjaikat, miközben megalapozzák a FIDESZ-JOBBIK nagykoalíciót. Végülis Németországban is már vagy 20 éve egy nagykoalíció kormányoz, de ott legalább az egyik tag szociáldemokrata.

Persze mindez a fenti csupán találgatás és elmélkedés. Kéretik nem komolyan venni! De az érdekelne, hogy szerintetek van ráció a fentiekben vagy totál el vagyok tájolódva a magyar politikai életben?

Larry Silverstein 2018.04.04. 22:40:33

@NFL55T: "Egy dolgot nem értek (és erről mintha mindenki megfeledkezne): Miért veszi mindenki 100% tutibiztosnak, kvázi készpénznek, hogy egy FIDESZ relatív többség esetén (azaz 50% alatti mandátummal) a JOBBIK inkább az MSZP-P+DK+LMP trióval koalázik és nem a FIDESZ -el?"

Bizony sok minden szól emellett, csak hát ezt nem olvasod az Indexen mert ez a liberális értelmiség rémálma. Magyarországnak meg lehet hogy éppen ez lenne a legjobb.

Egy mérés szerint a baloldaliak 50%-a átszavazna a Jobbik jelöltjére ha azzal meg lehetne buktatni Orbán jelöltjét, de csak a Jobbikosok 1/3-a tenné ezt meg fordítva, azaz a politikai realitás az hogy a Jobbik szavazói könnyebben elfogadnák a Fidesz koalíciót, mint a baloldalit.

Persze egyáltalán nem valószínü hogy bármiféle koalíciós kormány lesz a következő.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.04.04. 22:41:54

Ha a Jobbik (LMP, Momentum) nyerne akkor ünnepelni mennének ki az emberek az utcára.
Ha Fidesz nem történne semmi.
Ha a DK, MSzP-nek sikerülne kormányra jutni - polgárháború lenne!

NFL55T 2018.04.04. 22:48:00

@Larry Silverstein: hát akárhogy is lesz, én már nem bánnám, ha hétfő lenne, mert már nagyon teli a hócipőm ezzel az egész hajcihővel.. Mindkét (mindhárom? mindnégy?) oldal 200% -al tolja a mantráit, hetek óta nem lehet egy normális újságcikket olvasni, a környezetemben egyre több ember esze mén el a harci láz közepette.. besz*rás ami már itt megy.

Larry Silverstein 2018.04.04. 22:53:05

@NFL55T: Ez van, kampány van, majd hétfőtől meg nyugodtság lesz.

Ami biztos nem lesz: elszámoltatás

NFL55T 2018.04.04. 22:58:29

@Larry Silverstein: " Ami biztos nem lesz: elszámoltatás "

Igaz. :-(

Crash Course 2018.04.04. 23:04:09

Csak már ezt a kis felcsúti zsírdisznót ne kéne hallgatni/látni. A nyugdíjas lelkesítő, nemzeti érzésre rájátszó faszságaival együtt elhúzhatna már...mondjuk 28 év parlamenti valaghízlalás után pl. elmehetne dolgozni valahová,,,mondjuk el tudnám képzelni pl. pincérnek egy vidéki kisvendéglőben, tenné venné magát a kisfröccsökkel, pörköltes tányérokkal, köténykében.

VáradiJános 2018.04.05. 00:29:31

@high up!: kár volt bújtatnunk a kilincsfejű parazita ôseidet

ben2 2018.04.05. 08:57:56

@rasztaszív:

Egy pártot nem lehet kisebbségi kormányzásra kényszeríteni. Ha a Fidesz 50% alatti mandátumot kapna, akkor Orbán lazán átpasszolná a labdát az ellenzéknek, hogy akkor nosza, tessenek kormányozni.
Aztán már vagy a koalíciós tárgyalásokon befeküdne az egész, vagy a jövőre esedékes EP választások után. Onnantól pedig mivel buzdítaná átszavazásra a népet az ellenzék? Hogy ha mind az esélyesebb jelöltre szavaztok, akkor kis szerencsével lesz egy újabb megismételt választás?

rasztaszív 2018.04.05. 09:10:03

@ben2: nincs olyan,hogy átpasszolja.nekik kell adni az ügyvezető kormányt.orbán persze leléphet,de ez aligha növeli a népszerűségét.

Barca Fan 2018.04.05. 09:18:03

@NFL55T:
Sajnos racionális az elgondolásod

sas70 2018.04.05. 09:26:42

@Sir Galahad: Szezont a faszommal azért nem kellene összehasonlítani! Mert ahol aránytalan a választási rendszer, ott vagy elnöki rendszer van és, vagy kétkamarás parlament. Ahol egykamarás a parlament, ott arányos a választási rendszer, Európában.

ben2 2018.04.05. 09:33:19

@rasztaszív:

Ha nem alakul új kormány, akkor sem maradhat az előző az idők végezetéig ügyvezetőként. A Köztársasági Elnöknek egy idő után ki kell írnia a megismételt választást.
Márpedig ha Orbán visszautasítja a miniszterelnöki felkérést, az ellenzék meg képtelen koalícióra lépni, akkor csak a megismételt választás marad.
Onnantól pedig garantált a Fidesz kétharmad, mert még egyszer nem tudja az ellenzék átszavazásra késztetni a bizonytalan tömegeket, ha nem tud mellé kormányképes koncepciót is letenni.

rasztaszív 2018.04.05. 09:38:51

@ben2: nem az idők végezetéig,hanem amíg az ellenzék engedi.és érdekük lesz kormányon tartani őket,akár taktikai szavazással is,hadd vergődjenek,hadd kopjanak.simán nullára le lehet őket írni így.

ben2 2018.04.05. 09:40:56

@sas70:

Az előző választási rendszer is aránytalan volt. 1994-ben az MSZP 33% listás szavazattal kapott 51% parlamenti mandátumot.
Valójában három dolog változott: az egyéni győzelemhez nem szükséges extra szavazatok is az adott párt országos listájára kerülnek, a második forduló és a kötelező 50%+1 részvételi arány eltörlése. Ez valóban tovább növelte a mindenkori győztes mandátumarányát, de koncepcionálisan nem változtatott a törvényen.

torró 2018.04.05. 09:44:25

Pedig a Feri egy becsületes gyerek. A Vonához képest meg ég és föld. Ferenc be merte vállalni az Öszöd-i beszédet, Vona meg már annyiszor váltott gatyát, hogy fel sem lehet sorolni. Orbán egyedül a Ferenctől tart! Majd a Ferenc engedi, hogy a Karácsony, vagy a Vona dirigáljon neki! Ki tudja ezt elképzelni? De most még az Orbán nem hiszem hogy bebukik. Legfeljebb nem lesz 2/3-d .

ben2 2018.04.05. 09:50:00

@rasztaszív:

Éppen ez az, hogy az ellenzéken nem múlik semmi.
A Köztársasági Elnök kezében van a döntés: konzultál a pártokkal, a legesélyesebb alakulatot felkéri kormányalakításra, ha sikertelen a kísérlet, akkor újra konzultál és ha esélytelennek látja a helyzetet, akkor kiírja az új választásokat.

rasztaszív 2018.04.05. 09:53:59

@ben2: éppen hogy az ellenzéken múlik minden,ha többségbe kerül.nyilván a fidesz kapja először a kormányalakítási megbízást,itt jön be a taktikai szavazás.ezt akár a jobbikkal is meg lehet beszélni,ők tehetik meg leginkább arcvesztés nélkül.

ben2 2018.04.05. 09:54:21

@torró:

Ferenc nem vállalta be az öszödi beszédet, hanem lebukott vele. Nem mindegy.
Orbán pedig valószínűtlen, hogy Ferenctől tartana, mert Fletó a pártszakadás óta beszorult az 5-7% körüli szektájába.

ben2 2018.04.05. 09:57:36

@rasztaszív:

A Fidesz simán lepasszolhatja a kormányalakítási megbízást. Közlik a Köztársasági Elnökkel, hogy megfelelő parlamenti mandátum hiányában nem jelölnek senkit a miniszterelnöki posztra. Onnantól az ellenzék taktikai szavazhat, ahogy akar.

rasztaszív 2018.04.05. 10:12:59

@ben2: és rögtön oda a kormányzóképesség mítosza.mínusz jó sok százalék.

ben2 2018.04.05. 10:56:45

@rasztaszív:

Szerintem félreérted a kormányzóképesség fogalmát.
A kormányzóképesség mítosza egy milimétert sem csorbul attól, ha megfelelő választói felhatalmazás hiányában egy párt nem vállalja el a kormányzást. Egy mesterember hitelessége is csak nő attól, ha nem vállal be munkát irreális feltételekkel.
Szerintem nem nehéz megtippelni, hogy ha a Fidesz átpasszolja a kormányalakítást az ellenzéknek, majd a "kormányváltók" képtelenek kormányt alakítani, akkor kitől jön majd le az a jó sok százalék.

rasztaszív 2018.04.05. 11:10:50

@ben2: a koalícióképesség nem egy irreális feltétel,hanem a kormányképesség egyik alapja.ezt totál eljátszotta a fidesz,innentől egyedül vannak.egy mesterember is attól hiteles,ha nem mindent egymaga akar.úgy csak egy mekkmester.

ha elkezdik passzolgatni a kormányalakítást,az szerinted kinek a hitelességét ássa alá jobban?aki nyolc éve kormányoz,és veri a mellét,hogy csak ő kormányképes,vagy aki csak készül rá...?

ben2 2018.04.05. 11:54:00

@rasztaszív:

Az már most sem titok, hogy a Fidesz senkivel sem akar koalíciózni és senki sem akar a Fidesszel. Ha ez a gyakorlatban is nyilvánvalóvá válik, azzal egyetlen szavazót sem fog veszíteni, mert már az április 8.-i választáson is ennek ismeretében szavaznak rá vagy ellene az emberek.

Hogy kinek a hitelessége fog csorbulni, az erősen attól függ, hogy mit kezd a kormányalakítási felkéréssel az ellenzék.
Ha a gyakorlatban is be tudják bizonyítani, hogy az MSZP-DK-LMP-Jobbik képes összehozni egy sikeres kormánykoalíciót vagy kívülről támogatott szakértői kormányt, akkor az nyilván lerombolja a Fidesz egyedüli kormányzóképességének mítoszát.
Ha viszont az ellenzék nem tud megegyezni, vagy valamelyikük rövid időn belül kifarol a kormányzásból vagy a szakértői kormány támogatásából, akkor a Fidesz kormányzóképességének mítosza erősödni fog.

arabok balrol 2018.04.05. 12:06:53

@ben2: "Az már most sem titok, hogy a Fidesz senkivel sem akar koalíciózni és senki sem akar a Fidesszel. Ha ez a gyakorlatban is nyilvánvalóvá válik, azzal egyetlen szavazót sem fog veszíteni, mert már az április 8.-i választáson is ennek ismeretében szavaznak rá vagy ellene az emberek."

Hat ez attol fugg mit lepnek a valasztok. Az hogy most mit akarnak, meg 1 het mulva mit akarnak, az 2 dolog.

rasztaszív 2018.04.05. 12:12:33

@ben2: ha a gyakorlatban is nyilvánvalóvá válik a fidesz koalícióképtelensége,nyilvánvalóvá válik a kiormányzóképtelenségük is.azzal pedig szavazókat fog veszíteni.

ahhoz pedig,hogy az ellenzék kapjon megbízást,a fidesznek előbb passzolnia kell,és máris vége a mítosznak.

arabok balrol 2018.04.05. 12:23:58

@rasztaszív: 10% fidesz2/3
80% fidesz 50%+
10% fidesz simicska kojala

ez a valosag

ben2 2018.04.05. 12:26:17

@rasztaszív:

Most komolyan, milyen mítoszról beszélsz?
Ha a Fidesz elveszti a választásokat, akkor nyilván nem alakít kormányt, ennyi.

Ha viszont az ellenzék sem tud kormányt alakítani, akkor megismételt választások lesznek, és akkor nem az lesz a fő téma, hogy a Fidesz kormányképes-e (azt 8 év kormányzás után eleve nonszensz vitatni), hanem hogy minek szavazzanak az emberek az ellenzéki pártokra, ha úgysem lesz belőle kormányváltás.
Elképzelhető, hogy egy megismételt választáson a Fidesz kevesebb szavazatot kapna, de nagyságrendileg valószínűbb, hogy az ellenzék még kevesebbet, az átszavazási hajlandóság meg a nullához konvergálna.

rasztaszív 2018.04.05. 12:32:00

@ben2: és minek szavazzanak az emberek a fideszre,ha egyedül úgysem tud kormányozni?:)

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.05. 13:00:07

Hétfőtől kezdődik a már ismert menetrend.

Leírom nehogy elfelejtsétek, a 2014-es ismétlést:

Záró akordok, szombat este: "Aki nem szavaz, Orbánra szavaz"
Hétfő: "Csalt a FIdesz, és különben is többen nem szavaztak rá, az otthon maradottakkal együtt, mint rá."
Kedd: "Nemzetközi botrány a választási csalások miatt, amit a Fidesz csinált."
Szerda: "A Fidesz támadja a becsületes Sorosnak dolgozó civileket, és azt állítja az ellenzéket segítették, választási csalást követtek el"
Csütörtök: "A Fidesz meg fog bukni 1 éven belül"
Péntek: "A Fidesz Rákosi, Sztálin és Hitler reinkarnációja, nácik és komcsik és nácik és antiszemiták és komcsik"
Szombat: "Van remény, az EU segítségvel bukhat a Fidesz"
Vasárnap: "Az EU szavaz a Magyarországot illető 7-es cikkelyről"
...
Majd váltakozva: Nácizás, EU-ba rohongáló feljelentések, Soros seggnyalás, ....

Ahogy 2014 után.

rasztaszív 2018.04.05. 13:12:49

@Rettegek mert ballib vagyok: hát persze.nyilván az a legnagyobb baja az országnak,hogy van ellenzék.

konrada 2018.04.05. 13:21:24

@ben2:
...ha elveszti.

...de ha legerősebb pártként jön ki a választások után - mégha a többségit el is veszti, az még mindig azt jelenti, hogy megnyerték a választást, azaz a köztársasági elnöknek nekik kell először felajánlani a kormányalakítást.
...ez meg úgye ügyvivő kormányzást jelent egész addig, míg vagy összehozza a kormányképes többséget, vagy az új többség le nem szavazza (németeknél fél évet is eltartott.)

...igaz, közben bármikor visszadhatja előbb is a megbízást - átengedve a telepet - de nem olyannak ismerjük őket, túl sok múlik azon, ha időt nyernek - lásd Bajnai kormány, amely közel hónapig kitartott és közben lent tartotta a forint árfolyamát, miközben milliárdokat konvertáltak át az MNB-n keresztül az akkori oligarchák a kimentéshez - s hát tudjuk, ennél is több pénzről van szó a zorbán oligarcháknál, idő kell nekik...

...s persze annak van igaza, akik szerint az ellenzéki pártoktól bekerült képviselők nem kivétel nélkül grál-lovagok lesznek. Így biztosan akadna köztük több olyan akinek "a haza biztonsága, a gazdaság fenntartása sokkal fontosabb mint a párthűség"(magyarán: tudják, hogy egy ilyen sokszínű koala, mint amire legfeljebb lehetőség lenne, hosszú távon nem működne, ő meg mehetne egy új választáson levesbe, akkor meg inkább korpásodjon a haj...;),
és megszavaz egy olyan fidesz többségű kormányt függetlenként, amiben a főgonosz zorbán már nem miniszterelnök. ...s ha ezen fog múlni, akkor a fideszes oligarchák ezt meg is fogják lépni, mert zorbán van olyan taktikista, hogy tudja: érdemesebb érdemei mellett hátrább vonulni oda, ahonnan van vissza út, mint kivárni azt, hogy egy ellenzéki koalició látszattevékenységként végrehajtsa azt a közös pontot, amiben egyedül egyet értenek: az ő kicsinálását.

ben2 2018.04.05. 13:35:25

@rasztaszív:

Ha bebizonyosodna, hogy az ellenzék összefogva sem tud kormányt alakítani, akkor ugyebár minden induló pártra igaz lesz, hogy egyedül nem tud kormányozni, koalícóban meg nem hajlandó, tehát a fideszre nem kerül emiatt hátrányba.

ben2 2018.04.05. 13:43:52

@konrada:

Éppen erről van szó, hogy a Fidesznek jobban megérné visszaadni a kormányalakítási megbízást és hátra dőlve kiélvezni, ahogyan a "kormányváltók" átharapják egymás torkát. A megismételt választáson aztán csont nélkül hoznák a kétharmadot.
Ezzel sokkal többet nyerne a Fidesz, mintha ellenzéki renegátok zsarolásának tenné ki magát.

Az ellenzéki koalíció pedig kétharmad hiányában nem sok mindent tehetne Orbán kicsinálásáért. Orbán karaktergyilkolása lassan 1993 óta zajlik, nem hinném, hogy egy 4 pártból álló, 4 felé húzó káoszkoalíciónak sikerülne kicsinálnia.

rasztaszív 2018.04.05. 13:46:15

@ben2: egyedül a fidesz koalícióképtelen,egyedül ő kerül hátrányba.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.05. 14:27:17

@Rettegek mert ballib vagyok:

Kihagytad azt, hogy Zorbán megvette az LMP-t és a Jobbikot, s csak emiatt nem lett teljes összefogás, melynek hatására mát meglenne az ellenzéke kétharmadps többsége.

ben2 2018.04.05. 14:59:13

@rasztaszív:

Ha a Fideszen kívül minden más párt koalícióképes, akkor nyilván nem lesz gond összehozni egy MSZP-DK-LMP-Jobbik koalíciót és sikeresen kormányozni, ha a Fidesz nem kapja meg az abszolut többséget.

rasztaszív 2018.04.05. 15:03:35

@ben2: fölösleges.célszerűbb kormányon tartani a fideszt,és a végletekig lejáratni.

rasztaszív 2018.04.05. 15:06:36

@ben2: a következő választás után meg lehet koalíciózni.addig pedig szépen megtanulnak együttműködni a parlamentben.

ben2 2018.04.05. 15:21:33

@rasztaszív:

Ugyanazokat a köröket futjuk: hogyan tudná az ellenzék akarata ellenére kormányon tartani a Fideszt?

rasztaszív 2018.04.05. 16:52:21

@ben2: ne félj,a második vonal kisragadozói is szeretnének szabadlábon maradni...:)elemi érdekük lesz bevállalni.

ben2 2018.04.05. 17:20:39

@rasztaszív:

Tehát az ellenzék a fideszesek segítségével tartaná kormányon a fideszt, a fidesz akarata ellenére?

Érdekes logika.

Amúgy a fideszeseknek nem sok félnivalójuk lenne egy ellenzéki kormánytól, mert ami lopás volt, azt nyilván lepapírozták, ami csak ellenzéki hecckampány volt, abból ők jönnének ki jobban, a durvább elszámoláshoz meg alaptörvényt kellene módosítani és leváltani a legfőbb ügyészt és mindkettőhöz kétharmad kell.
Vagy a Fideszesek abban is segítenének?

élhetetlen 2018.04.05. 17:20:46

@Valandil: Igazad van, Budapesten is össze lehet hozni olyat, mint Őcsényben, ahol a pár napig nyaraló gyerekek, vagy a szüleik majd robbantani fognak . Itt is össze lehet hozni egy tiltakozást (lásd Zugló) egy imaház ellen, mert egy imaházban a vallásosak majd robbantani fognak. Az emberi hülyeség egyletes eloszlású, területfüggetlen.

élhetetlen 2018.04.05. 17:36:34

@Hungarian Geographic: „Ha a DK, MSzP-nek sikerülne kormányra jutni - polgárháború lenne!”. Az nem biztos, de az biztos, hogy megint előszednék a 2006-os romboló, gyújtogató, megfizetett csőcseléket, de azért jobb lenne, ha tudnád, hogy az nem a „nép”, nem a „polgárok” voltak.

élhetetlen 2018.04.05. 17:51:12

@rasztaszív: „célszerűbb kormányon tartani a fideszt,és a végletekig lejáratni”. Ezzel csak egy baj van. Ha marad, és királlyá koronáztatja is magát, és az utódja Ráhel lesz, a paksi, kínai, letelepedési kötvényekből fakadó hiteleket nekünk kell megfizetni, ahogy a stadionok fenntartását is, tehát nem ők döglenek bele, hanem mi, kisemberek.

élhetetlen 2018.04.05. 17:58:50

@ben2: Nem értek hozzá, de ha egy következő kormány elfogadná az uniós ügyészséget, az sok itthoni lepapírozást ignorálhatna, pl. Nem tudom.

rasztaszív 2018.04.05. 18:11:13

@ben2: igen,még ha az első vonal menekül,akkor is simán megoldható.nehogy azt hidd,hogy csak ti tudtok gecik lenni...:)és mindig ti jöttök ki jobban a geciségekből.

rasztaszív 2018.04.05. 18:13:06

@élhetetlen: ha parlamenti többség megvan,már kontroll alatt vannak.egyáltalán nem kell az ellenzéknek rágörcsölnie a kormányalakításra.

F1őr 2018.06.09. 18:51:05

Furcsa ezt a címet olvasni június 9.-én. Április 3.-án még szépet álmodtál, 5 nap múlva felébredtél és rájöttél hogy bilibe lóg a kezed. Üdv a valóságban. :-D
süti beállítások módosítása